Red Velvet
Red Velvet
Korpus:
- 250 g mouky (dala jsem napůl hladkou a polohrubou)
- 0,5 lžičky soli,
- 2 lžíce holandského kakaa (15 g)
- 1 lžička vanilkového aroma
- 120 g másla změklého
- 150 g cukru krupice
- 2 velká vejce
- 240 ml podmáslí
- půl lžičky gelové červené barvy
- 1 lžička sody
- 1 lžička octa
Krém:
- 250 g mascarpone ( Philadelphia, Duko ) prostě co seženete
- 50 g moučkového cukru (podle vaší chuti)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky vanilk. aroma
Krém můžete udělat z dvojité dávky aby bylo i na horní zdobení.
Postup:
Dno dortové formy (21 cm) vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Smícháme mouku se solí a prosátým kakaem.
V podmáslí rozmícháme barvu.
Změklé máslo rozšleháme, přidáme cukr a šleháme další cca 3 minuty. Pak po jednom zašleháme celá vejce a vanilkový extrakt.
Nakonec postupně vešleháme třetinu mouky, polovinu podmáslí, druhou třetinu mouky, druhou polovinu podmáslí a zbytek mouky.
Sodu v malém hrníčku zalijem octem. Směs vzkypí, ihned ji nalijeme na těsto a vařečkou rychle do těsta zamícháme.
Těsto rozetřeme do připravené formy a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 45-50 minut, zkusíme špejlí.
Upečený korpus necháme asi 10 minut ve formě odpočinout. Pak opatrně vyjmeme a necháme vychladnout, nejlépe na mřížce. Zcela vychladlý korpus zabalíme do fólie a uložíme minimálně na hodinu nebo přes noc do ledničky.
Studený korpus dvakrát prokrojíme a připravíme krém.
Mascarpone promícháme s cukrem, přilijeme smetanu a všechno dohromady vyšleháme na hustý hladký krém.
Krémem promažeme dort uvnitř i potřeme celý povrch, případně zbytkem dozdobíme.
Nebo můžete potáhnout marcipánem, pak by horní krém musel být máslový.