Domácí výroba mléčného marcipánu
Suroviny:
- 20 dkg suš. mléka Lactino polotučné
- 20 dkg moučk. cukru
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce vody
- 1 - 2 lžička aroma sladká mandle
- potr. barvy obyčejné
- 2-5 x namočené ruce
- Na dopracování dle potřeby solamyl a mouč. cukr
Postup:
Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar.
- Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější.
- Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý
- Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby ( práškové v sáčcích, gelové, pudrové )
- Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.