Korpus na Sacher dort
Suroviny:
- 150 g hladké mouky
- 150 g másla
- 75 g moučkového cukru do těsta
- 75 g moučkového cukru do bílků
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g hořké čokolády
- 6 vajec (2 vejce + 4 žloutky + 4 bílky)
- 20 g kakaa holandského typu
- 1 kávová lžička kypřícího prášku
- meruňková marmeláda
Poleva:
- 200 g čokolády tmavé hořké
Postup:
1. Zapneme troubu na 170° C aby se rozehřála. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme lehce zchladnout, aby nebyla úplně horká, ale stále tekutá.
2. Vejce s žloutky vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr, vychladlou čokoládu a změklé máslo utřené do krémové konzistence. Přidáme promíchanou mouku s práškem do pečiva, kakaem a vyšleháme hladkou hmotu.
3. Z bílků ušleháme sníh, ke konci šlehání, až bude již sníh krásně držet, přidáme cukr. Sníh opatrně přimícháme do těsta.
4. Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě na 170° C asi 30 – 45 minut, až špejle zapíchnutá do středu zůstane po vytažení suchá.
5. Dortový korpus vyjmeme z trouby a necháme ve formě vychladnout.
6. Marmeládu dobře rozmícháme. Dortový korpus uprostřed podélně rozkrojíme a spodní díl potřeme 2/3 marmelády. Přiklopíme horní díl. Okraje korpusu a horní díl potřeme tenkou vrstvou zbylé marmelády.
7. Čokoládu na polevu rozlámeme na malé kousky a opět ve vodní lázni necháme rozpustit. Potřeme horní díl korpusu i strany.
8. Dort krájíme až po ztuhnutí polevy. Aby se čokoláda nelámala, použijeme při krájení nůž nahřátý horkou vodou a osušený v utěrce.
Poznámka:
Sacher se plní výhradně meruňkovou marmeládou a žádnou jinou. Povrch se polévá hladkou čokoládouvou polevou. Šlehačku servírujte zvlášť.