Ptejte se, ráda odpovím :-)
Ráda zodpovím všechny Vaše dotazy ohledně výroby
sladkostí všeho druhu
Každý jednou s pečením začíná a hodí se každá rada a jak se říká, každá rada drahá :-), ne nebojte, to tady neplatí. Velmi ráda zodpovím každý dotaz, budu-li vědět adekvátní odpověď. Pečení mě hodně baví a potom káva a kousek dortíku..neznám lepší relax. Navíc vyrobit krásný dort pro své blízké je moc příjemné a milé.
U dortů se fantazii meze nekladou a tak se můžete patřičně vydovádět a těšit se z velkého překvapení obdarovaných.
Takže ptejte se a tvořte, držím palce. Postupně budu přidávat ukázky dortů a pečení vůbec, takže můžete čerpat inspiraci pro Vaše dortování.
Dnes jsem přidala auto BMW, nedávno dort pro penzisty s bačkorami.
Komentáře
Přehled komentářů
Dobrý den, máte nádherné dortíky, můžu se zeptat jak náročná a dlohá je příprava takového dortu? Děkuji za odpověď
Re: Krása :-))
(Stáňa, 7. 5. 2012 23:31)Dobrý den, děkuji za pochvalu, délka výroby se odvíjí od náročnosti dortu, figurky si dělám i několik dní předem, aby uschly a držely tvar, ale jinak běžně se doba počítá tak na dva dny práce. První den se pečou korpusy a mažou krémem, pak se pár hodin chladí a druhý den se potahuje a zdobí, to dá nejvíc práce. Stojím u dortu tak 10-12 hodin. Hezký večer
Dorty
(Petra Kopková, 6. 5. 2012 20:51)Dobrý den, máte supr dorty, ten hrad je krásný, chodím k Vám na rady do návodů, díky za ně :-)
Re: Dorty
(Stáňa, 7. 5. 2012 23:26)Děkuji, to mě těší, že se Vám dorty líbí a že jsou návody k užitku :-), mějte se hezky
Marcipán a jedlý papír
(Jana, 17. 4. 2012 10:49)Chtěla bych zkusit dozdobit dort potažený marcipánem jedlým papíre.Nemáte s tím nějaké zkušenosti? Jak papír na dort přichytit,aby se nerozmočil nebo nezvlhl.
Re: Marcipán a jedlý papír
(Stáňa, 17. 4. 2012 11:35)Dobrý den, já dělala s jedlým papírem zhruba před rokem "Hanu Montánu". Přilepovala jsem za pomoci tenoulinké vrstvy máslového krému a vše krásně drželo, papír se nekroutil, nepromáčel, prostě vše v pohodě. Pod barevné fotky je lepší dát světlou barvu marcipánu, aby podklad neprosvítal a neměnil barevný vzhled fotky. Hezký den
Korpus
(Hana, 2. 4. 2012 20:14)Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na mé velmi časté problémy při pečení dortů. Proč mi korpus nikdy "nevyleze" rovnoměrně, ale vznikne z toho takový kopeček? Podobné neplechy mi dělají muffiny, kde mi to zezačátku krásně vystoupne uprostřed ( jak muffiny mají být) a pak najednou to splaskne na jednu stranu. Dělám si z toho legraci, že muffiny chtějí vypadat jako Elvis Presley, ale popravdě mě to celkem trápí :-D Děkuji!!
Re: Korpus
(Stáňa, 2. 4. 2012 21:10)Dobrý den, tak myslím, že nejste sama:-), i mě se občas stane, že povrch vypadá jako sopka před výbuchem. Při šlehání se do těsta dostává poměrně hodně vzduchu a ten pak při pečení trochu s těstem "zahýbá". Těsto ve formě před pečením trochu rozhrňte do stran. Ideální je, na začátku pečení neotevírat troubu a nehýbat prudce s formou v troubě. Mufínky nevyklápím horké, ale nechám ve formě úplně vychladnout a nebouchat s formou. Většina dortů je stejně upravena horním seříznutím a přebytky používám na punčovinu. Takže nebuďte smutná, děje se to asi většině cukrářek. Mám tak jeden ze tří rovný a ostatní seřezávám, ale úpně přesnou příčinu Vám nedokážu napsat. Hezký večer, Stáňa
Re: Re: Korpus
(Hana, 5. 4. 2012 13:13)Tak to mě trochu uklidnilo... myslela jsem si, že jsem fakt už nemožná. Co se týče těch mufinů, to splasknutí do strany se stane ještě v troubě během pečení. Troubu nijak neotvírám a ještě k tomu se to vždycky stane jen několika kouskům. :)
Panenka
(Marcela Gillichová, 2. 2. 2012 7:38)Dobrý den chtěla jsem se optat zvládnu na poprvé , dort jako panenku ,jak dlouho zabere příprava vím,že se tělíčko dělá z bábovky,ale toho marcipánu se trochu bojím ,kde se dá koupit tu sušené mléko a kolik tak toho marcipánu budu potřebovat ,děkuji Gillichová,šikovná jsem,hačkuji a jsem dost tvořivá jen jsem dávala mou představu panenky cukrářce vlastně 3 cukrářkám a ony si na to netroufnou ,mě to na obrázku nepřijde zas tak složité jen té práce s marcipánem tam je více ,ráda vám zašlu i foto té panenky.
Marcipán - potahování
(Klára, 8. 11. 2011 13:11)Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Pekla jsem dort, který jsem potahovala marcipánem, marcipán byl přiznám se kupovaný (u firmy Fiala marcipán 1:1). Figurky z něho jdou poměrně doře, ale co se týká potahování, tak se dost trhá :-( Zkoušela jsem nahřát v mikrovlnce, také dost prosypávat mouč. cukrem, ale po potažení dortu se roztrhne (a moc nedrží tvar). Při Vašich zkušenostech neměla by jste nějakou pomocnou radu popřípadě co přidat, nebo jak s ním pracovat? Moc děkuji, K.
Re: Marcipán - potahování
(Stáňa, 8. 11. 2011 19:53)Dobrý večer, já kupovaný nepoužívám, ale logicky, bych nepřidávala cukr, ale trochu vody a olej, ale neznám přesné složení toho kupovaného. Cukr zahušťuje, olej dělá elasticitu a voda ředí na měkkost. Takže za mě, koukněte na složení a zkuste přidat lžíci oleje a mamočte si trochu ruce, až ho budete znovu zpracovávat. Držím palce Stáňa
mléčný marcipán
(Lucie, 23. 9. 2011 14:05)Dobrý den, již několikátý týden študuji vše okolo marcipánu a dnes jsem se rozhodla provést malou zkoušku. Předem mého dotazu musím pochválit vaše stránky a hlavně vaše mistrovská díla, jedním slovem "skvělá". Měla bych dotaz ke konzistenci mléčného marcipánu. Zadělala jsem si mléčný marcipán dle vašeho receptu z poloviční dávky a mám ho dosti tuhý a až takový drolivý. Co je dobré přidat? Nejdřív se mi lepil, tak jsem posypala vál škrobem a pak ještě párkrát namočila ruce. Na firgurky možná ano, ale vůbec nevím, jak bych tím potáhla dort. Děkuji za radu
Re: mléčný marcipán
(Stáňa, 23. 9. 2011 19:16)
Dobrý večer, jestli jste použila všechny suroviny, tak jak jsou psané v receptu, tak by měl být marcipán tak akorát, stává se ale, že použijete jiné suš. mléko a je pak jiný výsledek. Jediná rada, když se drobí, tak ještě párkrát namočit ruce a hňácat, ale marcipán je vždy trochu tužší a pak je dobře ho před potahováním dát do mikrovlnky a na 15-20 vteřin nechat ohřát, pak jde krásně válet a potahovat, ale drobit se nesmí.
Tak snad jsem trochu pomohla a půjde vám s marcipánem dobře pohahovat a moc děkuji za pochvalu, hezký večer, Stáňa
Re: Re: mléčný marcipán
(Lucie, 23. 9. 2011 20:44)Stáňo, moc děkuji za rady. Nakonec jsem máčela ruce a marcipán celkem povolil a už se s ním lépe pracovalo. S tou mikrovlnkou to také vyzkouším. Ještě jednou díky.
Re: Re: Re: mléčný marcipán
(Stáňa, 23. 9. 2011 21:42)
Tak to jsem ráda, že se podařil. S tím nahříváním je to vždy, když si uděláte marcipán dýl dopředu, ztuhne a pak se ta mikrovlnka hodí, dělám to vždy a potahování jde snadno.
Mějte se hezky Stáňa B.
dort na objednávku
(Věra, 5. 9. 2011 19:05)Dobrý den, prosím pečete také dortíky na objednávku? Sháním někoho kdo mi upeče potahovaný dort s Bartem Simpsonem nebo jakoukoliv tématikou ze Simpsonů, budu ráda za odpověď na aike99@seznam.cz, děkuji moc
Piškot
(Pavla Matoučková, 2. 7. 2011 15:14)
Jak dlouho se peče piškot z 8 vajec ve vysokém plechu?
Stránky jsou super, děkuji a zdravím Pavla
Re: Piškot
(Stáňa, 2. 7. 2011 20:31)
Pavli, každá trouba peče jinak, takže až povrch zrůžoví a špejlí vyzkoušíte, že uvnitř nelepí, je hotový, odhadem asi 35 -45 min na 180 stupňů.
Děkuji a mějte se hezky, Stáňa
Re: Re: Piškot
(Pavla Matoušková, 9. 7. 2011 17:51)Díky, dopadlo to skvěle. Piškot je moc dobrý, ten olej tam je bezva, není to ten suchý dusivý piškot. Měla jsem z toho troje řezy s čokoládovým krémem a jedny "punčové" pro využití odkrajků. Všichni byli spokojeni a já dvojnásob. Ještě jednou díky a pekařkám zdar Pavla
Krása :-))
(Kamila, 6. 5. 2012 20:48)