Ptejte se, ráda odpovím :-)
Ráda zodpovím všechny Vaše dotazy ohledně výroby
sladkostí všeho druhu
Každý jednou s pečením začíná a hodí se každá rada a jak se říká, každá rada drahá :-), ne nebojte, to tady neplatí. Velmi ráda zodpovím každý dotaz, budu-li vědět adekvátní odpověď. Pečení mě hodně baví a potom káva a kousek dortíku..neznám lepší relax. Navíc vyrobit krásný dort pro své blízké je moc příjemné a milé.
U dortů se fantazii meze nekladou a tak se můžete patřičně vydovádět a těšit se z velkého překvapení obdarovaných.
Takže ptejte se a tvořte, držím palce. Postupně budu přidávat ukázky dortů a pečení vůbec, takže můžete čerpat inspiraci pro Vaše dortování.
Dnes jsem přidala auto BMW, nedávno dort pro penzisty s bačkorami.
Komentáře
Přehled komentářů
Nice post. I was checking continuously this blog and I'm impressed! Very helpful info specifically the last part :) I care for such info a lot. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and best of luck.
Dotaz
(Ivana, 22. 2. 2019 20:28)
Dobrý den
Chtela bych pro synovce udelat dynosaura ale vůbec nevim jak ho mám vytvorit:-(poradila by jste mi prosím?
Moc děkuji Jandová
Dortík pro 1 ročního prcka
(Helena Pechmanová, 16. 12. 2015 18:30)Dobrý den,je možné u vás dort objednat?...Měla bych zájem si ho nechat udělat u vás,potřebovala bych 30.12...Je to možné?..
Re: Dortík pro 1 ročního prcka
(Stáňa, 16. 12. 2015 19:03)Dobrý den, jaký dortík byste potřebovala?
Vysoký korpus
(Kaccii, 1. 11. 2015 13:28)
Dobrý den,máte úžasné dortíky a hlavně tu výšku. Už sem pár dortíku upekla ale stále zápasím s výškou korpusů. Vždy mi krásně vyběhnou a vychladnutí bác zase jen placky.Mohla bych poprosit o radu.
Děkuji
Re: Vysoký korpus
(Stáňa, 1. 11. 2015 18:13)
Základní postup receptu:
Zapněte troubu na 180°C, dortovou formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Dna forem vyložte pečicím papírem.
Bílky se špetkou soli a polovinou cukru vyšlehejte do pevného sněhu.
Žloutky našlehejte s horkou vodou ( ne vařící ) a druhou půlkou cukru do nadýchané pěny.
Žloutkovou směs jemně zapracujte do sněhu, nejlépe to jde silikonovou stěrkou.
Mouku s kypřícím práškem a kakaem přesijte do další mísy.
( Místo kakaa můžete dát různé příchutě, vanilku, kokos, ořechy, rum, čokoládu, čokol. hoblinky, limetku, pomeranč nebo udělat mramorový korpus )
Postupně pak tuto moučnou směs přisypávejte do vaječné hmoty a vždy stěrkou důkladně promíchejte.
Když je těsto krásně hladké bez hrudek mouky, nalijte ho do připravené formy a dejte péct cca 30min. - 1hod, podle velikosti formy. Každá trouba peče trochu jinak, proto raději ke konci pečení piškoty zkontrolujte a případně vytáhněte dříve nebo naopak dobu pečení prodlužte.
Upečený piškot po 10 minutách opatrně vyjměte z pečicí formy, obraťte, stáhněte peč. papír a nechte obrácený na drátěné mřížce vychladnout. Tím, že ho obrátíte, tak získáte krásnou rovnou horní plochu a boky, spodek se trochu tím chladnutím splácne a máte hezky rovný korpus. Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc v ledničce. Druhý den piškoty prořízněte a naplňte.
Tady jsem vyrobila rozpis množství podle půměru forem :-)
Ovšem záleží na velikosti vajec, jsou-li menší, tak zvyšte počet vajec a poměr surovin !!!
Výška forem 7- 8 cm
Průměr 15 cm:
3 vejce
3 lžíce horké vody
štetička soli
150 g písk. cukru
150 g polohr. mouky
1 lžička prdopeč
( 1 lžíce kakaa na tmavý korpus )
Průměr 17 cm:
4 vejce
4 lžíce horké vody
špetka soli
200 g písk. cukru
200 g polohr. mouky
1 lžička prdopeč
( 1-2 lžíce kakaa na tmavý korpus )
Průměr 20 cm:
5 vajec
5 lžic horké vody
špetka soli
250 g písk. cukru
250 polohr. mouky
1/3 prdopeč
( 3 lžíce kakaa na tmavý korpus )
Průměr 24 cm:
7 vajec
7 lžic horké vody
špetka soli
350 g písk. cukru
350 g polohr. mouky
1/2 prdopeč
( 4 lžíce kakaa na tmavý korpus )
velký dort
(Lenka, 13. 10. 2015 8:22)Dobrý den, chtěla bych poprosit, jestli nemáte nějaký recept na piškotové těsto na velký dort kulatý 31 cm. Díky
Re: velký dort
(Stáňa, 14. 10. 2015 0:47)
Průměr 30 cm:
13 vajec
13 lžic horké vody
špetka soli
650 g písk. cukru
650 g polohr. mouky
1 prdopeč
( asi 5 lžic kakaa na tmavý korpus )
Zapněte troubu na 180°C, dortovou formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Dna forem vyložte pečicím papírem.
Bílky se špetkou soli a polovinou cukru vyšlehejte do pevného sněhu.
Žloutky našlehejte s horkou vodou ( ne vařící ) a druhou půlkou cukru do nadýchané pěny.
Žloutkovou směs jemně zapracujte do sněhu, nejlépe to jde silikonovou stěrkou.
Mouku s kypřícím práškem a kakaem přesijte do další mísy.
( Místo kakaa můžete dát různé příchutě, vanilku, kokos, ořechy, rum, čokoládu, čokol. hoblinky, limetku, pomeranč nebo udělat mramorový korpus )
Postupně pak tuto moučnou směs přisypávejte do vaječné hmoty a vždy stěrkou důkladně promíchejte.
Když je těsto krásně hladké bez hrudek mouky, nalijte ho do připravené formy a dejte péct cca 30min. - 1hod, podle velikosti formy. Každá trouba peče trochu jinak, proto raději ke konci pečení piškoty zkontrolujte a případně vytáhněte dříve nebo naopak dobu pečení prodlužte.
Upečený piškot po 10 minutách opatrně vyjměte z pečicí formy, obraťte, stáhněte peč. papír a nechte obrácený na drátěné mřížce vychladnout. Tím, že ho obrátíte, tak získáte krásnou rovnou horní plochu a boky, spodek se trochu tím chladnutím splácne a máte hezky rovný korpus. Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc v ledničce. Druhý den piškoty prořízněte a naplňte.
Marcipan
(Klara, 11. 5. 2015 15:03)Dobry den. Zkousela jsem delat dort s fondantem. Kdz jsem ho dokoncila vypadal skvele ale druhy den se zacal rosit a jako by rozpoustet...existuje neco cim se dprt ma potrit aby se fondant nerosil a nerozpustel? Celou dobu byl v chladu.Na chuti dortu neubylo ale esteticky to pak nevypadalo tak jako prcni den. Dekuji
Re: Marcipan
(Dana Fruhwirtová, 10. 7. 2015 14:23)
Dobrý den Bubu,
máte naprosto úžasné dorty. Hlavně ty pro děti jsou určitě moc pracné. Chtěla bych Vás požádat o radu, co děláte, aby se Vám dort po vyndání z ledničky neopocoval? Myslím, že používáte airbrush a to přece nestríkáte na vlhký fondán. Je třeba vždycky počkat, až dort oschne? Nebo mám moc chladno v ledničce? Mám ji vždycky nastavenou na nejvíc. Budu moc ráda, když mi poradíte. Přeji Vám pěkný den a mnoho krásných dortů. Děkuji Dana můj e-mail je dfruhwirtova@gmail.com
Re: Re: Marcipan
(Stáňa, 10. 7. 2015 23:06)Dobrý den, děkuji, airbrush nepoužívám, vše barvím do hmoty a pocení potahu závisí na teplotě v místnosti, jestli je víc jak 22 -24 stupňů tak se to rosí pořád. Musíte počkat až oschne před stříkáním :-) Teplotní šok dělá hodně, ale lednici mám taky na vyšší výkon a potí se jen když ho vyndám do velkého horka v místnosti. Stáňa
Re:Barvy
(Jana 28.8.2015, 28. 8. 2015 11:27)
Dobrý den,
ráda bych se zeptala jak se vám podařilo namíchat tak krásné fialové barvy na vašem posledním svatebním dortu.Moc se vám povedl.Mám dělat něco podobného a barvy se mi nedaří namíchat.
Děkuji za odpověď
botičky miminko
(marcela soukupová , 23. 4. 2015 15:48)Dobrý den rada bych poprosila o radu a navod. Jak udelat marcipanove dětské botičky.jsou úžasné.klasický marcipan? Peču občas dorty a hlavně koláče.máte je krásně čisté.dekuji za inspiraci.SERVIS DOBROTY.Marcela Soukupová.email soukupova.ma@seznam.cz
Re: botičky miminko
(Stáňa, 24. 4. 2015 0:10)Dobrý den, botičky jedině ze Smartflexu Velvet a návod na ně nemám, dělám je od oka a rovnou vyřezávám tvar, ale zkusím Vám nějaký návod zítra najít :-)
Lepení větších tvarů z marcip. hmoty na dort
(Šárka, 6. 3. 2015 11:36)Dobrý den,chtěla jsem poprosit o radu,čím nalepit marcipánové tvary ,dělám mléčný marcipán a stává se mi často, že mi tvary sjíždí i odpadávají,lepím alkoholem,vodou i sladěnkou ,děkuji za radu
Re: Lepení větších tvarů z marcip. hmoty na dort
(Stáňa, 6. 3. 2015 21:26)
Dobrý den, musíte lehce navlhčit potah a ozdobu přimáčknou a chvilku podržet, dokud nedrží. Lepím taky vodkou, vodou a nebo je potrav. lepidlo k dostání, to drží skvěle.
Hezké tvoření, mějte se fajn :-)
Šablona na dinosaura
(Monča, 15. 2. 2015 16:14)Dobrý den. Máte úžasnýho dinosaura. Bylo by možné mi zaslat tušablonku na mejla monika.umbro@post.cz ? Děkuji moc, Havlová Monika
Re: Šablona na dinosaura
(Stáňa, 15. 2. 2015 19:31)Dobrý den, moc děkuji, šablonu bohužel už nemám, zkuste si to podle fotky předkreslit, já to taky dělala od oka, hezký den :-)
Domaci marcipán
(Hanka, 31. 10. 2014 10:56)
Dobrý den
chtěla bych se zeptat,jak dlouho vydrží v lednici dort potaženy domacím marcipánem?Chci dort potahnout v patek a oslava bude v ponděli,je to brzo?
Děkuji za odpověd.
Hanaka
Re: Domaci marcipán
(Stáňa, 31. 10. 2014 11:18)Dobrý den, ideální by bylo ho potáhnout až v neděli, aby byl na pondělí čerstvý. Ale myslím, že se mu nic nestane, vydrží minimálně 4-5 dní v lednici, kde je +4 stupně. Jen dejte pozor, na zadní stěně stéká v lednici voda, nedávejte dort blízko, aby se vám nerosil a nezačal se rozpouštět marcipán. Hodně zdaru s dortem :-)
Test, just a XRumer 23 StrongAI test.
(elumedica, 29. 6. 2024 23:47)